Avalanche (ÇIĞ) ve DeFi Vizyonu

Dr. Zafer ZEYBEK
6 min readAug 25, 2020

Merhabalar, sevgili AVAngerlar ve kriptopara ekosistemine ve blokchaine gönül verenler…

Bu yazımda sizlere, artık mainnetini sabırsızlıkla beklediğimiz AVALANCHE için büyük önem arz eden DeFi vizyonu ile ilgili bilgilerimi paylaşmaya çalışacağım.

Kısaca cevabı aranacak sorular ise şunlar olacak:

  • Blockchain teknolojisi ve konsensus protokollerinin çıkış sebepleri nelerdi?
  • Avalanche nedir ve Avalanche’a neden ihtiyaç duyuldu?
  • DeFi’ye neden ihtiyaç var ve niçin talep artıyor?
  • Avalanche’ın DeFi vizyonu, DeFi gelişimine katkısı ve sektördeki diğer oyuncular ile rekabet gücü

Kriptoparalar ve Blockchain ekosistemi, sürekli gelişen bir sektör ve görünüşe göre gittikçe hayatımızda daha fazla rol oynayacak. Bu nedenle, her geçen gün sürekli yeni projeler bu ekosisteme ekleniyor. Ancak, bir projeyi değerli kılan; fikir-takım ve doğru zaman üçgeni göz önüne alındığında, bir proje var ki bu ekosistem için beklenen bir proje oldu. Huzurlarınızda Avalanche !

Blockchain teknolojisi ve konsensus protokolleri

Klasik ekonomide, alıcı ve satıcı arasındaki temel kurallar günümüzde büyük ölçüde BANKALAR tarafından yasal otoritenin çizdiği sınırlar çerçevesinde yapılmaktadır. Bu ticarette; merkezi yapıda banka bulunmakta, paranız hakkında karar verme yetkisinde ve sistem onun kurallarına bağlı olarak işlemektedir. Başka bir deyişle, yatırdığınız para için banka kayıtları esas alınmakta, paranız isteğiniz dışında banka tarafından ticari amaçlarla kullanılmakta ve sizin paranız hakkında işlem tercihleri dışında pek fazla bir söz hakkınız olmamaktadır. Geleneksel ekonomi kurallarına göre; çift harcama sorunu* katı merkeziyetçi bir yapı ile çözülmektedir.

  • Çift harcama sorunu; paranın veya dijital bir varlığın, aynı satın alma işlemi için birden fazla kullanılması anlamına gelmekte olup önlemeye yönelik tedbirler toplam arzın aynı kalmasını sağlar..

2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından eşler arası ödeme sistemi olarak geliştirilen Bitcoin ile Blockchain adı verilen dağıtık bir veri tabanında ilk kez bir varlığın merkeziyetsiz olarak alınıp satılabildiği görüldü. Çifte harcama sorunu ise Nakamoto Konsensusu ile çözüldü, yapılan işlemlerin doğrulama kayıtları (Tx) blockchainde kamuya açık paylaşıldı ve saklandı. Böylece, paranın özgürlüğü olarak bilinen yeni bir felsefe oluştu ve zaman içinde merkeziyetsiz bir ekonomi kurma fikri gelişmeye başladı.

Konsensus, bir dizi bağımsız seçmenin genel olarak bir karar için fikir birliğine varma yöntemidir. Konsensus protokolleri, blockchain teknolojisi ile birlikte gelişmeye başlayan ve kriptopara geliştiricilerinin belirli algoritmalar* ile çalışan, ağının blokzincirindeki işlemleri doğrulamak ve ağ güvenliğini tehdit eden çift harcama sorcununa neden olan sahtekarlıklara (%51 saldırısı, Finney saldırısı ve yarış saldırıları gibi) karşı aldığı bir dizi kurallar kümesidir.

  • Algoritma, belirlenmiş işlem adımlarına göre belli bir görevin yerine getirilmesini sağlayan kurallar kümesi.

Konsensus protokollerinin temel amacı çift harcama sorununu çözmektir. Bu amaçla çeşitli konsensus mekanizmaları geliştirilmiştir. Bunlar; Klasik Konsensus (PBFT, HotStuff), Nakamoto Konsensusu -işe dayalı kanıt (PoW), Bahse dayalı kanıt (PoS) ve Yönlendirilmiş Asiklik Grafik (DAG) mekanizmalarıdır.

Avalanche projesi ve Avalanche projesinin çıkış sebepleri

Avalanche projesi, Team Rocket ve Cornell Üniversitesinde görev yapan, blockchain ve digital paralar konusunda saygın bilim adamlarından Prof.Dr. Emin Gün SİRER liderliğinde kurulan AVA Labs iş birliği ile geliştirilen finansal odaklı yeni jenerasyon veya üçüncü nesil bir blockchain projesidir.

Avalanche, çift harcama sorununun çözümüne katkı için tüm protokollerin olumsuz yanlarını iyileştiren, olumlu yönlerini ise bünyesine katarak kendini güçlendiren yeni nesil bir fikir birliği protokolü sunar. Konsensus protokollerinin olumsuz yönleri ve Avalanche konsensunun üstün özelikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bu makaleme * ve Avalanche Consensus 101 adlı makaleye bakabilirsiniz.

*Makalede geçen AVA terimi, AVALANCHE’ı tanımlar.

Avalanche konsensusu:

  • Heterojen özel bir ağ, birlikte çalışabilir blokzincirler ve özel doğrulayıcı kümeleri içerir.
  • Özel blok zincirleri tanımlamak, başlatmak ve sürdürmek için bir platformdur.
  • Akıllı dijital varlıklar oluşturmak ve ticaret yapmak için bir platformdur.
  • Merkezi bir varlık olmadan bir değeri depolamanın ve aktarmanın bir yoludur.

Avalanche konsensusunun Ana ve Algoritmik Özellikleri ile bilgiler aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

Avalanche konsensusu, merkeziyetsiz bir finans için düşünülmüş üstün yetenekli bir protokoldür. Bu özellikleriyle, finansın interneti olma yolunda ilerlemektedir. Neden Avalanche sorusunun cevabını arıyorsanız, bu infografikte size yardımcı olacaktır.

DeFi nedir, neden ihtiyaç var ve niçin talep artıyor?

DeFi, kısaca merkeziyetsiz finans olarak tanımlansa da felsefe olarak merkeziyetsiz yapılabilen her türlü şeyi içerebilir. DeFi ile internet bağlantısı olan herkes Ethereum gibi merkezi olmayan bir ağ üzerinde Dapps adı verilen uygulamalar ile ürün oluşturarak finansal aracılara ihtiyaç duymadan borç verme ve borç alma hizmetleri başta olmak üzere çok çeşitli finansal ürünler, sabit varlık pazarları geliştirerek, ticari fırsatlar elde edebilir. Aracılık ekonomisinin kalkması ile ürünler daha erişilebilir ve kullanılabilir hale gelir.

Günümüzde, internet kapsayıcılığı arttıkça ulaşılabilir insan sayısı artmakta olduğu halde geleneksel finans kurumları yeni gelir akışları oluşturma ve müşterilerle ilişkiler açısından beklentileri karşılayamamaktadır. Dünya genelinde milyarlarca insanın bu hizmetlerden yararlanamadığına ve sistemin belli sermaye grupları arasında çalıştığına dair bulgular vardır. Bu yüzden, geleneksel finans kurumlarının hantal yapısına karşı FinTech kuruluşları oluşmuştur. Global ölçekte artan internet kullanımı ve mobil uygulamalardan aldığı güçle sürekli gelişen, yenilikçi iş modelleri sunan ve müşteriye odaklı güvenli, hızlı ve ucuz hizmet sektörü olarak yapılanan FinTech yatırımları gün geçtikçe artmaktadır.

Avalanche’ın DeFi vizyonu, DeFi gelişimine katkısı ve sektördeki diğer oyuncular ile rekabet gücü

Avalanche, finans odaklı olarak geliştirilen, güvenilir ve merkezi olmayan ölçeklenebilir bir ağ üzerinde finansal piyasalara hizmet vermeyi amaçlayan bir projedir. AVA Labs CEO’su Emin Gün SİRER’e göre; kriptopara ekosistemi bugünlerde yüzlerce milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış olsa da, esas finansal varlıkların döndüğü geleneksel ekosistemden varlıkları bünyesine transfer edememiştir ve hala kriptoparalar ekosistemi için büyük bir potansiyeldir. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar sadece saklanabilen varlıklar olarak kalmış, gerçek bir ödeme aracı haline dönüşememiştir.

DeFi ekosistemleri şu anda çoğunluğu Ethereum ekosistemi olmak üzere; bitcoin ve diğer ekosistemler üzerinde çalışmaktadır. Konsensus protokolleri ile ciddi sıkıntılar yaşayan ekosistemlerde, güvenilir ve merkezi olmayan DeFi kaygı vericidir. DeFi uygulamalarının çalıştığı Ethereum ağının %90'ından fazlası kullanılmakta ve bloklar şişmektedir. Bu haliyle, ağ patlamaya uygun olduğu için kriptoparalar ekosisteminde yeni çıkan her DeFİ tokeni artık Ethereum Killer olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Dolayısıyla, Avalanche vizyonu;

Finans odaklıdır ve DeFi için hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir hizmet vermeye dayanmaktadır. Bu, amaçla ChainLink, QuantStamp, WhiteBlock, IOSG Ventures ve Polyient Games gibi firmalarla partnerlikler kurmuştur. Ayrıca, LACChain global birliğine üye olmuştur. Partnerlikler ve üyelikler hakkında detaylı bilgi AVA Labs medium’da bulunabilir.

DeFi için çalışan diğer blokzincirlerle birlikte çalışabilir bir protokoldür ve EVM (Ethereum Sanal Makinasını) destekler. Avalanche, Solidity akıllı sözleşmelerinin yanı sıra Remix, Metamask, Truffle ve daha fazlası gibi tüm favori Ethereum araçlarınızın oluşturulmasını ve kullanılmasını destekler. Dolayısıyla, bir Ethereum Killer’ dan (Ethereum Katili) daha çok Ethereum’a yardımcı olabilecek bir pozisyondadır. Bu özelliği Athereum deneyi ile test edilmiş ve Ethereum ölçeklenebilirliği büyük ölçüde artmıştır.

Ancak, en iyi DeFi protokollerinin tümü ; Maker, Compound ve Aave Ethereum ağında çalışmaktadır. Avalanche, Ethereum Sanal Makinesini desteklediği için, bu uygulamaların kolayca gemiden atlamamaları için bir sebebe de ihtiyaç yoktur. Avalanche’ın koini AVAX ile test edilip, üstün özellikleri anlaşıldığında; kriptoparalar ekosisteminde tercih edilen bir platform olacaktır. Avalanche’ı motive edecek güç kaynakları aşağıdaki infografikte gösterilmiştir.

Zybk70 ∀

Topluluğundan aldığı güçle, vizyonu doğrultusunda hızla gelişen Avalanche projesi ve DeFi vizyonu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Avalanche hakkında daha fazla bilgilenmek için faydalı bağlantıları kullanabilirsiniz. Bir dahaki yazılarda görüşmek üzere…

Faydalı bağlantılar:
Website: https://avalabs.org/
AVA Topluluk web sitesi: https://community.avax.network/
Whitepaper: https://avalabs.org/snow-avalanche.pdf
LınkedIn: https://www.linkedin.com/company/avalabs/
Resmi Telegram: https://t.me/avalancheavax
TÜRKÇE Telegram:https://t.me/avalanche_tr
Telegram duyuru: https://t.me/avalanche_announcements
Discord: https://discord.gg/99XZqMH
GitHub: https://github.com/ava-labs/
Reddit: https://www.reddit.com/r/Avax
Medium: https://medium.com/@avalabs
Twitter: https://twitter.com/avalabsofficial
Twitter Türkiye:https://twitter.com/avalanche_tr
Facebook: https://www.facebook.com/AvaLabsOfficial
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCScsLTtz5DCwJodZ8ht9KNA

Kaynaklar

1- Another Ethereum ‘killer’ blasts off: Avalanche raises $42 million

2- https://medium.com/avalabs/avalanche-consensus-101-99c68a3e3159

3-https://www.bfmedia.io/kampus/merkezsiz-finans-defi-nedir-69612.html

4-https://academy.binance.com/tr/security/double-spending-explained

--

--